POTRAVINA TÝDNE
CHIA SEMÍNKA
Co pěstovali již staří Aztékové?
Chia semínka jsou drobná semínka rostliny šalvěj hispánská. Pěstovali ji už Aztékové a předpokládá se, že pro ně byla stejně významnou hospodářskou plodinou jako kukuřice. Chia semínka jsou důležitým zdrojem bílkovin, omega 3 mastných kyselin a především vlákniny. Obsahují řadu antioxidantů a minerálních látek - vápník, železo, zinek, draslík, hořčík, fosfor.
Charakteristickou vlastností těchto semínek je výborná schopnost vázat na sebe vodu.
Chia semínka - to pravé pro vytrvalce
Schopnost chia semínek vázat na sebe vodu hraje významnou roli i při jejich přípravě. Můžete si z nich vytvořit již zmíněný chia gel, který když obohatíte o med a citron, vznikne výborná přírodní šťáva, kterou stačí zalít vodou. Chia poslouží i při výrobě domácího jamu, kdy je stačí smíchat s rozmixovaným ovocem, uzavřít v nádobě a nechat do druhého dne v lednici. Podobným způsobem se připravuje i puding, kdy přidáte kromě ovoce i další ořechy, ovesné vločky, dochutíte mede, skořicí, kakaem a přidáte nějaké rostlinné mléko a necháte opět do druhého dne odstát v lednici.
Přidejte do jogurtu a získejte více dobře vstřebatelného vápníku
Jinak můžete chia semínka, a to jak vcelku, tak i umletá, přidávat do těst na výrobu chleba či různých sušenek, posypat jimi salát či rizoto, nebo je zamíchat do jogurtu a zvýšit tak množství lehce vstřebatelného vápníku.
Slunečnicové semínko
Slunečnicové semínko patří k jedněm z nejznámějších a také nejtradičnějších semínek u nás. Je skvelým zdrojem vitaminů, jako například vitaminu E a B a rovněž i minerálu, jako je draslík, hořčík, železo fosfor, vápník a zinek. Díky obsahu fytosterolů, rostlinných ochranných látek, přispívá ke snižování hladiny krevního cholesterolu a tím i k léčbě srdečních a cévních onemocnění.
Pozor na původ - pro teplou kuchyni je třeba něco extra
V kuchyni je můžete užít na mnoho způsobů. Základem chutnosti je opět suché opražen na pánvi - to pro lepší stravitelnost a měkkost. Slunečnicová semínka lze ale pohodlně konzumovat i syrová, protože se velmi dobře kousají - mají k tomu poměrně ideální velikost. Přidávejte je všude tam, kde vás to napadne - do salátů, rizot, na těstoviny, do těst, moučníků, kaší, ... Fantazii a kreativitě se meze nekladou.