Potravina týdne

03.04.2017

Jáhly a zdraví: Zlatý poklad jménem "proso"

Pokud chcete do svého dosavadního způsobu stravování vnést kapku zdraví z přírodních zdrojů, pak rozhodně neprohloupíte, sáhnete-li po obilovině zvané JÁHLY . Navzdory tomu, že našimi předky, kteří je znali zejména pod jménem "proso", byly tyto malé žluté kuličky hojně využívány, dnes se na ně v racionálním stravování poněkud zapomíná. A to je velká škoda.

Chutné, levné a zdravé

Příznivá cena, dobré účinky na zdraví, široká paleta dostupných receptů, skvělá kalorická a nutriční hodnota - to vše a mnohem více činí z jáhel potravinu, která stojí za pozornost. Jáhly patří mezi jedny z nejlépe stravitelných obilovin. Neobsahují lepek a v těle působí, na rozdíl od ostatních svého druhu, mírně zásaditě. Jejich výživnou hodnotu tvoří zejména relativně vysoký obsah bílkovin a aminokyselin (cca 10 - 12%), vitaminů skupiny B a hořčíku.

Chcete zhubnout? Dejte si jáhlovou kaši

Díky tomu představují ideální plodinu vhodnou nejen pro redukci hmotnosti, ale pro zdravé stravování celkově. Zasytí na dlouhou dobu a dodají energii, z níž může tělo po nějaký čas čerpat. Díky tomu, že jsou dobře stravitelné, nezatíží trávicí trakt a nepřinesou po konzumaci pocit těžkosti. Pokud s jejich užíváním nemáte zkušenosti, pak vyzkoušejte instantní jáhlovou kaši,kterou najdete i u nás v obchůdku.

Široká je i paleta možnosti přípravy jáhel - lze je připravit na sladko, na slano, mohou být krémové i nadýchané - podle toho, jak dlouho se vaří. Namočené se skvěle hodí do kaší (v nichž mají možnost zfermentovat, tedy vykvasit), fermentovaného chleba, zdravých moučníků a dezertů, pudinků. Jáhelná mouka dodává, díky své jemné a přizpůsobivé chuti, receptům nutriční pestrost.

Snadná příprava

Příprava je více než jednoduchá. Jáhly vaříme, podobně jako rýži, v poměru jáhly : voda 1 : 3 přibližně 35 min. Potom stáhneme plamen a necháme chvíli pod pokličkou dojít. Doporučujeme před vlastní přípravou propláchnout teplou vodou, abychom odstranili typickou lehkou hořkost.

Špenátové jáhly s nivou

Jáhly (3/4 šálku) namočíme, propláchneme a dáme vařit. Cca v ½ doby varu přidáme 3 šálky listového špenátu, ideálně čerstvého. Pod pokličkou vaříme do odpaření vody. Poté scedíme, zakapeme olivovým olejem, dochutíme solí a pepřem. Na závěr posypeme nastrouhanou nivou.

©  Weroneta, obchod zdraví a bylin. Všechna práva s láskou vyhrazena :-)
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky