RADA č. 6
Ode dneška se vzdáš všech sladkostí, buchet, dezertů, moučníků, sušenek, oplatek, bonbonů nebo snížíš příjem na 1-2x týdně.
Klíč je ve výběru "sladkostí".
Pokud tě přepadne chuť na sladké, sáhni po čerstvém nebo sušeném (nesířenému) ovoci. Zavařenému se vyhni, jelikož zařeniny jsou plné skrytých cukrů. Pokud zavařuješ ovoce sama, jednoduše si vyber jiný, než bílý cukr a nebo neslaď vůbec.
Pokud máš ráda buchty či koláčky, nějaké si upeč.
Místo klasické pšeničné mouky použij celozrnnou či špaldovou mouku a neslaď bílým cukrem.
Ze začátku se může zdát, že buchta není dostatečně sladká, ale je to jen otázka dní, kdy si tělo a mozek zvyknou a klasické sladkosti nám začnou připadat přeslazené. Né zdát, oni opravdu přeslazené jsou!
A jak tedy bílý cukr nahradit ?
Většinou sirupama. Hodně se doporučuje pšeničný, nezatěžuje tolik organismus. Někdo preferuje stévii, jiný má rád agávový nebo rýžový. Samozřejmě je nejlepší Xylitol, známý také jako březový cukr. Dále je dobrý kokosový cukr, který je vhodný i pro diabetiky.
Bílý cukr určitě ve své domácnosti nahraďte cukrem hnědým, třtinovým. Je šetrnější k našemu organismu a chutná ještě lépe, než cukr bílý.
A samozřejmě med. Ale nezepomeňte, stále jako uvšeho platí: Všeho s mírou!
Co když si chci ale dát sušenku?
Na dnešním trhu najdeme nepřeberné množství všemožných sušenek. Klasické sušenky jsou bohužel plné nezdravého tuku a cukrů, jsou tedy velice kalorické. Naštěstí existují zdravější varianty, které si zkrátka zamilujete.
Z obchůdku Weroneta mám nejraději tyto:
Jablečné trubičky-sušená jablečná dřeň (pozor! těžce návykové :-) )
Müsli tyčinky - pozor na obsah cukru
Dennutky
Amarantové a grahamové sušenky
Pokud jsi milovníkem čokolády, ujisti se, že má obsah kakaa nejméně 60%.
Přestat jíst sladkosti neznamená vypustit ze svého života sladkou chuť. Pokud je náš jazyk schopen 'vnímat' sladkost, zajisté bychom si jí neměli odepírat.